Sluitingsritueel

Rebozo Sluitingsritueel

Afronden van je kraamperiode

In de meeste culturen is na 40 dagen of 6 weken de kraamperiode afgesloten en maken vrouwen de overgang meer naar buiten. Zij voelen zich doorgaans lichamelijk zo opgeknapt dat ze weer meer deel gaan nemen aan het sociale leven, aan het werk gaan en de draad weer oppakken.

Soms gaat dit geruisloos en ongemerkt. Maar hoe fijn en voedend zou het zijn als we de zwangerschaps-, beval- en kraamperiode echt af kunnen sluiten met een ceremonie of ritueel?

Op die manier kun je bewust de overgang markeren van de kleinere binnenwereld met uitsluitend zorg voor je baby en jezelf, naar de grote buitenwereld waarin deze zorg (die de basis vormt van het ouderschap) wordt geïntegreerd met je leven buitenshuis.

Je kijkt terug op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd en stapt gevoed, geëerd en vol vertrouwen in de volgende fase.

 

De overgang van het in huis blijven naar weer naar buiten gaan, wordt in Mexico traditioneel gevierd door middel van het Mexicaans Rebozo Sluitingsritueel. 

Het Sluitingsritueel is een prachtige ceremonie die op emotioneel, fysiek en mentaal niveau alles wat nog een plekje wil krijgen tav de zwangerschap en/of bevalling de kans geeft om te helen.

Ook als deze periode voornamelijk positief ervaren is kan het ritueel ondersteunen in het hervinden van jezelf als vrouw. Naast het ritueel zijn er natuurlijk talloze manieren om ‘sluiting’ te krijgen, het unieke echter van dit ritueel is dat het alle niveaus met elkaar integreert. Hierdoor is het makkelijker tot de kern door te dringen en de periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd volledig af te sluiten. Energie komt dan weer terug en de vaak aanwezige overgevoeligheid neemt af.

De ceremonie wordt gedragen door mij en een collega postpartum behandelaar of een familielid, vriendin of partner, we begeleiden je in de verschillende fasen die het ritueel kent. 

Er is gelegenheid om naar jouw unieke bevalverhaal te luisteren. Je ontvangt een 4-handen massage om je te helpen aarden, ontspannen en je lichaam te eren. Je ontvangt  een reinigend warm (voeten)bad, waar je in een diepere laag mag zakken. Je wordt toe gestopt onder een dikke laag dekens om alles wat je niet langer nodig hebt kwijt te raken zodat je kunt rusten in een zuiver innerlijk weten. Je lichaam wordt gesloten in 7 stappen met de rebozo doeken, waarmee we symbolisch je prille moederschap afsluiten. We ronden ten slotte de ceremonie op zo’n wijze af dat jij voldaan de nieuwe fase van je moederschap in stapt. Na afloop hiervan mag je genieten van iets lekkers te eten en drinken.

De intentie van het ritueel:

Het verhaal over je zwangerschap, bevalling en kraamtijd delen, verwerken en vieren
Je veranderde lichaam omarmen, koesteren en eren
Diepe ontspanning en reiniging
Verbinden met je innerlijke vrouwelijke bron
Afsluiten van de eerste fase van het moederschap
Ondersteuning om de overgang van binnen naar buiten te maken
Vieren en bezegelen van je moederschap

Rebozo

De rebozo komt oorspronkelijk uit Mexico. Een rebozo is een met de hand geweven katoenen doek met franjes en heeft talrijke functies. Traditioneel wordt de rebozo voor elke cyclus in het leven gebruikt en kan de energie schoonmaken die je niet meer nodig hebt.

In Mexico is het heel gebruikelijk om een rebozo te bezitten die onderdeel is van je leven en eigenlijk als een soort verlenging van je armen en handen fungeert. De rebozo wordt overal voor gebruikt; van dagelijkse klusjes, als deken, als draagdoek, voor massage en nog veel meer.

Een Mexicaanse vroedvrouw gebruikt de rebozo dagelijks met haar moeders in allerhande situaties. Vroedvrouw Angelina Martinez Miranda heeft een grote invloed op hoe we de rebozo nu gebruiken. Uiteraard respecteren we de oorspronkelijke traditie van werken met de rebozo en gaan hier zorgvuldig mee om.

Ceremonie

Deze ceremonie is geschikt vanaf ca. 6 weken na de bevalling, maar kan ook plaatsvinden in elke andere fase van het moederschap. Tijdens het ritueel krijg je een verwarmende, zuiverende kruidenthee te drinken. Er is tussendoor altijd ruimte om je kindje te voeden. Het ritueel vindt plaats in jouw vertrouwde huis.

Open chat
Stuur een bericht!
Hello👋,
Ik help u graag met al uw vragen!